Фигура 7 копия 4 Untitled-1
  • VEKA profili

Kakšna je kakovost vašega notranjega zraka?


Vzdrževanje kakovosti notranjega zraka v vašem domu je bistvenega pomena za zdravje vaše družine in za vaše finance. Preberite več o tem, kako svoj dom narediti zdrav in topel pozimi z izboljšanjem kakovosti zraka v zaprtih prostorih.
Ameriška agencija za varstvo okolja (EPA - Environmental Protection Agency) poroča, da je zrak v zaprtih prostorih tri- do petkrat bolj onesnažen od odprtega zraka. To je resna težava, zlasti če upoštevamo dejstvo, da po ocenah preživimo približno 90 odstotkov svojega časa v zaprtih prostorih, od tega približno 65 odstotkov doma.

 

S prihajajočo zimo zapremo svoja okna in še več časa preživimo v zaprtih prostorih. Da je stvar še hujša: medtem ko smo skrbno zatesnili svoje domove, da bi bili energetsko učinkovitejši, smo tudi zaprli luknje v svojih domovih, ki so prej odvajale postan, onesnaženi zrak navzven in v notranjost prinašale svež zunanji zrak. Zagotoviti si učinkovit, zatesnjen dom brez žrtvovanja zdravega notranjega zraka je zelo pomembno.
Začnimo s tem, da si ogledamo, od kod prihajajo notranji onesnaževalci zraka. Nove barve, preproge, izolacija in pohištvo so očitni krivci - vonji, ki jih povezujemo z »novimi« stvarmi, so pravzaprav izhlapevanje organskih spojin (HOS), ki so dobro znani onesnaževalci. Čistilna sredstva, ki jih vsak dan uporabljamo v naših kuhinjah in kopalnicah, so vir onesnaženja. Pomislite samo, kaj vse pride v vaš dom zaradi trat, polnih pesticidov in gnojil, hišnih ljubljenčkov in njihove dlake, tobačnega dima in ostankov izpušnih plinov z ulice ali iz garaže.

Nato razmislite, koliko vlage pride v zrak zaradi prhanja, kuhanja in celo samih prebivalcev. Ta vlaga lahko ustvarja in spodbuja rast plesni. Radon, brezbarven radioaktivni plin brez vonja, ki prevladuje v zemlji, se naravno pojavlja v kleteh in votlinah. Ogljikov dioksid, ogljikov monoksid, ki nastaneta zaradi gorenja in kotlov lahko vplivajo tudi na zrak, ki ga dihamo doma. To so vsi deli notranjega zraka, ki vplivajo na naše zdravje in zdravje naših otrok.
Torej, kaj lahko naredimo glede tega? Začnite tako, da preprečite, da bi najbolj očitni onesnaževalci prodrli v vaš dom. Izberite premaze, preproge in pohištvo z nizko ali minimalno vsebnostjo hlapnih organskih spojin. Izberite čistila za dom, izdelana iz nestrupenih sestavin ali pa si izdelajte lastna čistila z domačimi pripomočki, kot so kis in soda bikarbona.

Čevlje pustite pred vrati in bivanje hišnih ljubljenčkov usmerite le na območja vašega doma, ki jih je enostavno očistiti. Izberite organske spojine za obdelavo svojega vrta ali še bolje, ne uporabljajte nobenih takšnih sredstev. Neporabljene barve, topila, goriva in druge organske spojine hranite v lopi izven hiše. Avto parkirajte pred hišo in v svoji hiši ne dovolite kajenja. Vsi ti ukrepi bodo pomagali omejiti količino onesnaženja, ki vstopi v vaš dom.
Ali ste slišali rek: »Redčenje je rešitev za onesnaženje« (Dilution is the solution to pollution)? Čeprav tega ne moremo priporočiti kot način reševanja industrijskega onesnaženja v velikem obsegu, lahko pravilno prezračevanje pomaga zmanjšati koncentracijo onesnaževalcev v domu. Verjetno ste seznanjeni s kratico KGH - gre za kratico za klimatizacijo, ogrevanje in hlajenje.

Ogrevanje in hlajenje je običajno vgrajeno, ko se gradi nov objekt ali se obnavlja stari, prezračevanje pa se pogosto ne upošteva. Vendar pa je prav prezračevanje tisto, ki lahko najbolj vpliva na kakovost zraka v zaprtih prostorih. Najpreprostejše prezračevanje je odpiranje oken, kar omogoča vstop svežega zraka v notranjost, vendar to ne zagotavlja, da bo zrak v vašem domu ostal svež, tudi ko zaradi varnosti ali udobja zaprete okno.
Zato je pogosto najboljša izbira mehansko prezračevanje. Samodejni sistem za prezračevanje ni odvisen od tega, da lastnik stanovanja ne pozabi odpreti ali zapreti okna, kar pomaga zagotoviti dovolj svežega in zdravega zraka v prostorih.

Vsaj na območjih z visoko vlažnostjo, kot so kopalnice in kuhinje, bi morali imeti izpušne ventilatorje ali aspiratorje. V idealnem primeru bi morale biti te naprave avtomatizirane s preprostim časovnikom. Tako lahko ventilator, na primer pred prhanjem aktivirate in pustite delovati 20 minut. Časovnik zagotavlja, da ventilator ne ostane vklopljen, da ne porablja energije. Ti izpušni ventilatorji, nameščeni na strateških mestih, so kritični, saj ohranjajo raven vlažnosti na normalni ravni, kar zmanjšuje verjetnost nastajanja plesni.
Naslednji korak je reševanje prezračevanja po celotni hiši. Izpušni ventilatorji nenehno delujejo pri nizkih hitrostih, kar omogoča vstop svežega zraka. Uravnoteženi sistemi odstranjujejo in dovajajo zrak, s čimer se izognemo ustvarjanju negativnega tlaka in morebitnemu pojavu prepiha. Ti preprosti sistemi so odlični za blago podnebje, vendar lahko v manj blagem podnebju porabljajo znatne količine energije med sezonami ogrevanja in hlajenja.

Tu nastopijo ventilatorji z obnovo toplote (HRV - Heat Recovery Ventilators) in ventilatorji z obnovo energije (ERV - Energy Recovery Ventilators). HRV-ji se uporabljajo v hladnih podnebjih med ogrevalno sezono, medtem ko ERV-ji delujejo v obeh letnih časih, da iz hiše odvajajo postani zrak in v prostor vnesejo svež zrak.

Medtem se energija, ki se uporablja za ogrevanje ali hlajenje tega zraka, »obnavlja« pri dovodnem zračnem toku, namesto da bi se ta ogret ali ohlajen zrak zgolj izpustil ven. Mnogi bodo ponudili izbirne zračne filtre, ki bodo odstranili cvetni prah in druge delce, ki nastanejo, ko zunanji zrak vstopi v dom.
Kakovost zraka v zaprtih prostorih je resna zadeva, vendar lahko odpravljanje težav na obeh straneh močno izboljša zrak, ki ga vdihujete v svojem domu. Vaša družina bo skozi vse leto bolj zdrava, zadovoljna in varna.