Фигура 7 копия 4 Untitled-1
  • VEKA profili
Zgodba o uspehu
1969 Heinrich Laumann prevzame regionalno podjetje z 8 delavci VEKAPLAST, ki je takrat proizvajalo lamele za polkna. Promet družbe je takrat znašal 1,7 milijona DM.
1970
Heinrich Laumann in njegovi sodelavci se pripravljajo na izdelavo okenskih profilov. Izdelan je bil nov sistem oken BASIS.
1971 Podjetje širi in začne izdelovati okenske profile. Takrat je bil tržni delež PVC oken le 10-odstoten.
1974
Paleta izdelkov se širi s sistemi za vhodna vrata in drsnimi sistemi. VEKAPLAST kupi nadaljnjih 115.000 m² industrijskih zemljišč za gradnjo nove tovarne
1977 Prvi del novega objekta v velikosti 10.500m² začne obratovati. Promet v tem letu znaša 30 milijonov DM.
1979
Letni promet se poveča na 70 milijonov DM Proizvodnja se razširi za novih 11.500m²
1980 Zaradi vse večjega povpraševanja po okenskih sistemih VEKA v državi in tujini (letni dohodek v letu 1980 je približno 100 milijonov DM) se gradi tretji del proizvodnega obrata v velikosti 9.500m² .
1981
Začne se uporabljati prvi lastniški mešalnik komponent Sendenhorst.
1983 Na podlagi velikega povpraševanja se razvija strategija nastopa na tujem trgu. V tem letu se ustanavljajo podružnice v Španiji in ZDA. Podružnica z ameriškim partnerjem je ustanovljena v ZDA.
1984
V Franciji se odpre podružnica, ki kmalu postane št. 1 na francoskem trgu.
1985 VEKAPLAST začne proizvajati PVC panele. Poleg gradbenih in industrijskih aplikacij se PVC paneli pogosto uporabljajo tudi v oglaševalski industriji.
1986
VEKAPLAST kupi belgijski proizvajalec palet Isobelec iz Battice. Odkupljeni so bili vsi deleži partnerjev v VEKA Španija. V Veliki Britaniji podjetje VEKA UK zažene proizvodni obrat. V Sendenhorstu se gradi nov upravni objekt. Letni promet se poveča na 212 milijonov DM.
1987 V Franciji se odpre nova tovarna v Thonon-les-Bainsu.
1988
VEKAPLAST Sendenhorst odkupi delnice svojih partnerjev v ZDA in tako VEKAPLAST v ZDA postane 100-odstotna last VEKA. Konec leta se kupita belgijski podjetji Azotherm in ACE, ki se ukvarjata s proizvodnjo PVC in PE folij. V Sendenhorstu se tovarna razširi za še en obrat za mešanje materialov in obrat za proizvodnjo palet.
1990 Podjetje VEKAPLAST preraste v VEKA DOO. Promet v tem letu znaša 454 milijonov DM
1991
V Behringenu se ustanovi podjetje VEKA Umwelttechnik GmbH; ki je temeljni kamen recikliranja, ki je določen za eno industrijo.
1992 VEKA GmbH postane delniška družba. Ta strukturna sprememba je odprla nove priložnosti za nadaljnji razvoj na mednarodnem trgu. Delnice ostajajo v lasti družine Laumann. Letni promet se poveča na 552 milijonov DM. Kot prvo podjetje v industriji VEKA AG prejme certifikat DIN ISO 9001 in s tem postane preizkušen proizvajalec izdelkov s preverjeno kakovostjo.
1993 V nemškem Beringenu na površini 120.000 m2 podjetje VEKA, kot prvo v industriji, zažene najsodobnejšo tovarno v Evropi za recikliranje PVC oken. Znesek naložbe znaša približno 30 milijonov DM. Hčerinska družba družbe VEKA West, Inc. in tudi družba VEKA Holding Inc. ima sedež v Renu v ZDA in pokriva dejavnosti dveh hčerinskih družb v Združenih državah Amerike. Medtem skupina VEKA zaposluje približno 1.500 delavcev po vsem svetu, z letnim prihodkom 610 milijonov DM
1994 To leto je ustanovljena poljska podružnica VEKA Poljska Sp. z o.o. Gradnja novega ekstruzijskega obrata se je začela v Renou v ZDA, uradno pa se začne uporabljati prihodnje leto. V sodelovanju s kitajskim partnerjem je bilo na Kitajskem ustanovljeno skupno podjetje, v katerem VEKA AG sodeluje s 75 %.
1995
V Singapurju je bila odprto prodajno predstavništvo za dobavo v južnoazijske trge, kot so Malezija, Tajska, Filipini, Indonezija in Vietnam.
1996 V začetku leta je bilo v Moskvi odprto prodajno predstavništvo, zadolžena za nekdanje države GU. Promet v tem letu znaša 763 milijonov DM, Skupina VEKA zaposluje skupno 1.864 zaposlenih.
1997
Elke in Andreas Hartleif (hčerka in zet Heinricha in Rite Laumann) začneta delati in osebno prevzemata upravni odbor in vodenje podružnice. VEKA Umwelttechnik GmbH je prva tovarna za recikliranje oken iz PVC. TÜV-certifikat zagotavlja 100-odstotno recikliranje v skladu z okoljskimi predpisi za zaščito okolja.
1998 V Moskvi se ustanovi podružnica »VEKA Rus«. Na Kitajskem se odpre še ena 100-odstotna podružnica VEKA AG, ki prevzema vse posle in kapital skupnega podjetja. Premakne se sedež Jinan v Šanghaju. Prodana je tovarna folije s podružnico ACE.
1999
VEKA se kot prvi zahodni proizvajalec odpre v Moskvi. Odpre se koordinator Južne Azije, podružnica VEKA Plastics (Singapur) Pte. Ltd., za južnoameriški trg pa VEKA Latina S.A., Buenos Aires.
2000 Heinrich Laumann odstopi s položaja predsednika upravnega odbora in postane nadzorni organ družbe. Hubert Hecker pa ga zamenja kot predsednik upravnega odbora. Dolgoletni partner in predsednik tehničnega oddelka Eugen Schlüter po 30 letih dela na »zgodovini VEKA« odhaja v zaslužen pokoj.
Odprejo se podružnice VEKA Romunija S.R.L. (Bukarešta), VEKA Meksiko (Monterrey) in VEKA do Brazil Ltda. (Florianopolis).
2001 Dr. Werner Schuler prevzame vodstvo tehničnega oddelka v upravnem odboru VEKA. Odpre se prodajno predstavništvo v San Diegu - VEKA Chile.
2002
VEKA Holdings Inc. (ZDA) kupi kanadski ekstruzijski obrat Berlinex (Edmonton) in to podjetje preimenuje v VEKA Canada Holdings Comp. Odpre se prodajno predstavništvo za tajski trg VEKA Plastics (Thailand) Co. Ltd. v Bangkoku..
2003
V Delhiju se odpre prodajno predstavništvo VEKA Indija Pvt. Ltd. VEKA Umwelttechnik GmbH praznuje 10. obletnico delovanja. Na matičnem sedežu podjetja VEKA AG v Sendenhorstu je bil odprt nov Systemtechnikum.
2004 Oktobra 2004 je VEKA AG prejme prestižno nagrado za gospodarstvo »Trophée International de l‘Industrie« od instituta Institut International de Promotion et de Prestige. VEKA AG se je na ta način uskladila z drugimi znanimi podjetji: Microsoft, IBM, Mannesmann ali Porsche, ki so bili prav tako nagrajeni.
V tem letu sledijo številna praznovanja obletnic in jubilejev ter otvoritvene slovesnosti:
- 35-letnica VEKA AG
- 10-letnica obstoja VEKA Poljska
- Ustanovitev VEKA Bolgarije
- 10-letnica VEKA Zahod
- Otvoritev predstavništva v Mumbaiju
- 5-letnica obstoja »VEKA Rusija«
- Slovesna otvoritev podružnice Novosibirsk
2005 Sistem palet VEKAPLAN praznuje 20. obletnico obstoja. Proizvodni program PVC palet se od leta 1985 nenehno širi in s svojo široko ponudbo izdelkov postaja vodilni v tej panogi. VEKA AG 2. prejme nagrado »ETHICS IN BUSINESS«, za izjemno sodelovanje v okolju in družbi. Tudi v tem letu je vidna razširitev poslovanja VEKA AG na tujem trgu.

- Slovesna otvoritev VEKA Romunija
- Odprtje skladišča VEKA Čile
- Sloveni začetek uporabe obrata za ekstrudiranje VEKA v Braziliji
- Odprtje proizvodnega obrata VEKA Plastics (Malezija) Sdn Bhd
- 20. obletnica podjetja VEKA S.A.S v Franciji
2006 Poslovanje VEKA AG se na ameriškem trgu širi z odprtjem podružnice VEKA South. Terrell bo dobavljal v južnoameriške države in srednjeameriški trg. Istočasno se v Ukrajini odpre podružnica, TOV VEKA Ukraina. Skladišče se bo odprlo leta 2007, ko bo začela delovati proizvodnja. V podružnici v Maleziji začne delovati obrat za ekstrudiranje. Podružnice v Veliki Britaniji in Španiji praznujejo 20. obletnico, Kitajska pa 10. obletnico delovanja. VEKA je prisotna tudi na iranskem trgu z odprtjem prodajnega centra. VEKA Umwelttechnik GmbH, ena od hčerinskih družb VEKA AG, je svoje poslovanje razširila tudi na mednarodni trg. Francosko podjetje AWeGO Plast SAS v istem letu postane podružnica VeKA UT.
2007 Po lanskem nakupu francoske tovarne za recikliranje in nakupu angleškega podjetja za recikliranje Cylinder Plastics, ki maja 2007 postane VEKA Recycling Ltd., VEKA prevzame vodilno mesto na evropskem trgu recikliranja. Poslovanje v iranu se medtem razširi z odprtjem še ene podružnice.
2014 30.6.2014 je podjetje GEALAN Holding GmbH potrditvijo evropskih organov za konkurenco uradno postalo del skupine VEKA AG. S pridobitvijo konkurenčne družbe Gealan je VEKA še bolj utrdila svoj vodilni položaj na svetu. VEKA - vodilni svetovni proizvajalec okenskih sistemov.